New Student Offer - Use Code HELLO

Register Now

Computer Mania: Computer Fundamentals (Part-I)

Published on Saturday, December 05, 2015
Computer Mania
Dear Readers,

IBPS Clerk V Prelim 1st day exam is over. Hope you all are do well. Now, the time is come to focus for Main exam. Today we are presenting the first session of Computer Mania based on Computer Fundamental in the fourth day of Mania Session. Try to solve it.

Computer Mania: Computer Fundamentals (Part-I)

1. A_______ is an electronic device that process data and converts it into information.
(a) Computer
(b) Processor
(c) Case
(d) Styles
(e) None of these


2. ________is processed in information by computer processor?
(a) Number
(b) Processor
(c) Input
(d) Data
(e) None of these

3. Part of CPU which coordinates all functions of computer and other components-
(a) Mother Board
(b) Coordination Board
(c) Control Unit
(d) ALU
(e) None of these

4. Which is called data in computer?
(a) Number
(b) Symbol
(c) Information provided
(d)  Information containing number and symbol
(e) None of these

5. CPU stands for-
(a) Cover Processing Unit
(b) Control Processing Unit
(c) Central Processing Unit
(d) Central Programming Unit
(e) None of these

6. Basic operation done by computer is-
(a) Arithmetic Operation
(b) Logical Operation
(c) Data Storage 
(d) All
(e) None of these

7. Which part of the computer is used for calculating and comparing?
(a) ALU
(b) Control Unit
(c) Disk Unit
(d) Modem
(e) None of these

8. Which unit controls the movement of signals between CPU and I/O?
(a) ALU
(b) Control Unit
(c) Memory Unit
(d) Secondary Storage
(e) None of these

9. The three main parts of the processor are-
(a) ALU, Control Unit and Registers
(b) ALU, Control Unit and RAM
(c) Cache, Control Unit and Registers
(d) Control Unit, Registers and RAM
(e) None of these

10. What is the function of the Central Processing of a computer?
(a) Creates invoices
(b) Performs calculations and processing
(c) Deletes Data
(d) Corrupts the data
(e) None of these

Answer:

1. a
2. d
3. c
4. d
5. c
6. d
7. a
8. b
9. a
10. b


You may also attempt previous Mania Session which increase your accuracy in upcoming IBPS Clerk V Main Exam.


Can I help you?

ramandeep singh

Hey I am Ramandeep Singh. I am determined to help students preparing for RBI, SEBI, NABARD and IBPS exams. Do you want me to help you ?

Join my class here
    Follow me:
Close Menu
Close Menu