New Student User- Use Code HELLO

Register Now

Mixed Aptitude Quiz - 7 (For SBI PO 2016)

Published on Saturday, June 11, 2016
TEST

Ques 1.

IF A's height is 10% more than the B's, then how much percent less is B's height than that of A ?
(a) 10%
(b) 10 1/9%
(c) 10 1/11%
(d) 9 1/11%
Ans 1. 

Ques 2.

A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years .The Sun is
(a) Rs. 700
(b) Rs. 698
(c) Rs. 690
(d) Rs. 650
Ans 2.  S.I. for one year = Rs. 39
 . . S.I. for three years = Rs. 117.
. . Sum = 815 - 117 = 698.

Ques 3.

A Polygon has 90 diagonals .The number of sides of the polygon are
(a) 10
(b) 20
(c) 15
(d) 25
Ans 3. No. of diagonals in an n-sided polygon


Ques 4.

In a party ,everybody shakes hand with everybody else and there are 36 handshakes in all. The number of persons in the party are
(a) 9
(b) 12
(c) 18
(d) 24
Ans 4. Total Number of  handshakes 
= The number of ways of selecting 2 persons  from among n persons.


Ques 5.

Two pipes X and Y can fill a cistern in 12 min and 15 min respectively and a pipe Z can empty the whole cistern in 20 min.How many minutes did it take for the cistern to fill ?
(a) 6
(b) 6 2/3
(c) 5
(d) 10
Ans 5.  In one minute , 1/12 + 1/15- 1/20 = 1/0 of the cistern  will be full .
. . The  whole cistern will be filled in 10 minutes if all the pipes X, Y and Z are opened simultaneously.


Ques 6.

15 men and 18 women together finish a work in 6 days.One man alone finishes that work in 150 days. One woman will finish the same work in
(a) 170 Days
(b) 222 days
(c) 230 Days
(d) 270 Days
Ans 6. One man can finish the whole  work in 150 Days.
=> 25 men can finish the whole work in 6 days.
. . 25 men  = 15 men + 18 women
(1) => 5 men can  finish the whole work in 30 days .
=> 9 woman  can finish the whole in  30 days
=> 1 woman can finish the whole work in 270 days.
'

Ques 7.

If one-third of one -fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is
(a) 35
(b) 36
(c) 45
(d) 54
Ans 7.  Let the number be x.


Ques 8.

A began a business with Rs. 4500. He was joined afterwards by B with Rs. 3000. For how much period does B join, if the profits at the end of the year were divided in the ratio of 2 : 1 ?
(a) 9 months
(b) 8 months
(c) 4 months
(d) 3 months
Ans 8. Suppose B joined after X months.
. . The profit at the end of the year must have been divided between A and B in the  ratio of 4500 x 12 : 3000 ( 12 -x),
i.e. 45 x 12 : 30  x 12 - 30 x
i.e. 36 : 24 - 2x.
. . B joined after 3 months , i.e. B joined for 9 months .


Ques 9.

Abhinav an hit a target 4 times in 5 shots; Limba, 3 times in 4 shots; and Kalpana twice in 3 shots. They fire one each. What is the probability that all three shots hit the target ?
(a) 3/5
(b) 1/2
(c) 2/5
(d) 8/15
Ans 9.



Ques 10.

If by selling 186 mobiles phones, the seller earns profit equal to the selling price of 31 mobile phones, What is his percentage profit ?
(a) 20 %
(b) 17 2/3%
(c) 19 1/3%
(d)Data inadequate
Ans 10.


Ques 11.

A wheel of a motorbike has radius 35 cm. How many revolutions per minute must the wheel make so that the speed of the bike is 33 km/hr ?
(a) 300
(b) 250
(c) 200
(d) 220
Ans 11.


Follow Quantitative Aptitude Guide here

ebook store

About us

ramandeep singh

Ramandeep Singh, your guide to banking and insurance exams. With 14 years of experience and 5000+ selections, Ramandeep understands the path to success, having transitioned himself from Dena Bank and SBI. He's passionate about helping you achieve your banking and insurance dreams.

  • Follow me:
Close Menu
Close Menu