Loading...

10 Fast Maths Tricks and Shortcuts

Today I am going to summarize all the maths tricks that will speed up your calculation speed. I used them in CAT and IBPS exam. I am sure that these tricks will help you increase your score. I have wrote many articles in detail on these topics. Click on respective links to to get details.

List of Cool Maths Tricks

Squaring

In this simple trick we need to modify the equation and make the units digit zero. After all it is easy to multiply when units digit is zero.

For example - Find square of 43
= (43+3) × (43-3) + (3×3)
=(46×40) + 9
= (460×4) + 9
= 1840 + 9 = 1849

Read my full post on Squaring trick,

Multiplication

Vedic maths gave us the easiest method to do complex multiplications quickly. This method can be quickly explained with an example.

Multiply 62 with 32
Step 1


Step 2


Step 3

Detailed post on Multiplication technique (Multiplication of 3 digit numbers)

Read quick Multiplication technique without using complicated Vedic maths

Multiplication with 5

Simply multiply the number by 10 and then divide it by 2.
For example 99×5= 990/2= 495

Multiplication with 4
Multiplication with 9
Multiplication with 6

Multiplication with 99

Multiply the number with 100 and then minus same number from the result. Let's take an example
Multiply 32×99 = 3200 - 32 = 3168

Mixture

Questions related to mixtures can be easily solved by alligation method. By using alligation we can wide arrange of maths questions. Let me explain this with a simple example

Example

Price of wine of $60 per liter. If Samuel is adding water with and selling the mixture for $40 per liter. Profit margin remains same. What is the ratio of water and wine in the mixture.


Detailed post on Alligation method (Application on various types of questions)

Square root

Best method to find square root of large numbers is by dividing the number into parts. Let's take an example
Find square √ 1936
√ 1936 = √ 4 × √ 484 = √ 4 × √ 4 × √ 121 = 2×2×11 = 44

Time and Work

Every question in in time and work chapter can be solved easily by finding efficiency of workers or subject (such as pipes).

For example - A takes 10 days to complete a job. B takes 20 days to complete the same job. In how many days they will complete the job if they work together ?

A's efficiency = 100/10 = 10% per day
B's efficiency = 100/20 = 5% per days

A and B can do 15% of the work in a day if they work together. So they can do the whole job in 100/15 = 6.66 days or 6 days and 18 hours.

Detailed post on Time and Work chapter (Practice questions)

Profit and Loss

In case of profit 
25% of  Cost Price (1/4 of CP) = 20% of Selling Price (1/5 of SP)
Similarly 1/3 of CP  = 1/2 of SP

In case of loss
25% of  Selling Price (1/4 of SP) = 20% of Cost Price (1/5 of CP)
Similarly 1/3 of SP  = 1/2 of CP

Profit and loss practice questions

Estimation

That's the most important technique. This is not a secret that every successful candidate is using this technique during exams.

Example - 112 × 92
Simply 112 × 9 = 1008
Add a zero 10080 and then add 224 to 10080.
Answer is 10304

You need to do all the calculations in your brain. Don't use paper. You need to divide complex calculations in parts and solve it in your brain without paper. That's how toppers do complex calculations during exams.

Right now it will be difficult for you to use this method but with practice, you will be able to do any complicated calculation within seconds.



33 comments:

  1. we need to modify the equation and make the units digit zero. After all it is easy to multiply when units digit is zero.

    ReplyDelete
  2. Sir I want to know that these techniques u hv given are they from the book magical book on quicker maths????cause the techniques of solving problems using mix n alligatn is very good...kindly reply.....

    ReplyDelete
  3. 66*66 solve by this method.

    ReplyDelete
  4. 3 man or 04 women complete a work in 43 days . 07 man or 05 women complete in how many days
    please short cut method

    ReplyDelete
    Replies
    1. use the chain rule. you will gate the answer in seconds

      Delete
    2. Ans will be 12 days.

      Delete
  5. Sir I need more examples on finding square root of a number.Thank you sir for your valuable suggestions and tricks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi,i m lekha gonna final year i couldnt understand dis square root method if u know means can u pls explain it to me clearly dear

      Delete
  6. percentage chain rule can give quick results

    ReplyDelete
  7. Sir can u pls post the tricks of percentage, profit-loss & partnership??

    ReplyDelete
  8. @Ramandeep .. Please add SBI PO MAINS TEST SERIES IN TESTPANDA


    IT IS SHOWING THE PRELI EXAM Only. also add RBI aSSISTANT EXAM

    ReplyDelete
  9. Please explain question no. 8

    ReplyDelete
  10. The sum of two numbers is 2000 and their L.C.M. Is 21879. The two numbers are?

    ReplyDelete
  11. How to solve this?? Full solution

    ReplyDelete
  12. Let the two no. be " x " & "(2000-x)".
    Note that, 21879 & 2000 are co-primes, so x & (2000-x) are also co-primes..., this means HCF is 1.



    Now u can calculate the value of "x" as,
    x (2000-x) = 21879 * 1 ( since d product of HCF & LCM = d product of no.s)
    x= 11, 1989

    ReplyDelete
  13. Ajay GangannavarJuly 2, 2015 at 8:08 PM

    8th Ans is 35( C option ) as per my knowledge. Can anybody explain how come option D.

    ReplyDelete
  14. Yes i think ur right option c as 35must be the answer as becoz we get same remainder as 7from each division

    ReplyDelete
  15. Sir, I know this website is totally dedicated only for banking aspirants but I want to clear bank as well as SSC CGL this year. So plz sir it is my heartiest request provide some notes specially for math viz. Geometry, trigonometry and quadatric equations. Plz sir it is more helpful for SSC aspirants

    ReplyDelete
  16. sir., answer to qn no. 8 is option c ( 35 )

    if u look at the common differences:
    147 - 77 = 70
    252 - 147 = 105

    You want the greatest common factor of 70 and 105, which is 35

    ReplyDelete
  17. The solutions gives confusion.. So I just asked.. My ans is 35..

    ReplyDelete
  18. typo error! option c is right!edited now

    ReplyDelete
  19. thanku very much :)

    ReplyDelete

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com