GK Question Bank : 1-8 April

Hello readers,
In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs question Capsule for the month of April 2016.

Ques 1. Who among the following has been placed in the list of top 50 most influential leaders of the world by Fortune magazine?
Ans. Arvind Kejriwal 

Ques 2. Which of the following virus is responsible for diarrhoea among infants and young children?
Ans. Rotavirus

Ques 3. Who has won the best actor award at the 63rd National Film Awards 2016? 
Ans. Amitabh Bachchan

Ques 4. The 2017 FIFA U-17 World Cup will be hosted by which country? 
Ans. India

Ques 5. Singareni Thermal Power Project is located in which state of India?
Ans. Telangana

Ques 6. Which state government has recently launched a new scheme ‘Adapting Homes for the Differently-abled’? 
Ans. Haryana

Ques 7. The ITBP’s weapon and support weapon training centre will be set up in which district of Madhya Pradesh? 
Ans. Damoh

Ques 8. Who has won the 2016 Major Dhyan Chand Lifetime Achievement Award? 
Ans. Shankar Laxman

Ques 9. ‘Project Salamati’, has been launched by which state government in India? 
Ans. Haryana

Ques 10. Who is the incumbent chief of the National Investigation Agency? 
Ans. Sharad Kumar

Ques 11. “Pattiseema lift irrigation project” has been launched in which state of India? 
Ans. Andhra Pradesh

Ques 12. The Gadanki Ionospheric Radar Interferometer (GIRI) has been recently established in which city of India?
Ans. Tirupati 

Ques 13. “The International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade”, is observed on which date?
Ans. March 25

Ques 14.  Garry Shandling, who died recently, was a legendary writer of which country?
Ans. United States

Ques 15. The book titled “Standing On An Apple Box” has been written by _? 
Ans. Aishwarya Dhanush 

Ques 16. What is the theme of the defence trade show, Defexpo India 2016?
Ans. Rise of Futurism

Ques 17. The fast patrol vessel (FPV) of the Indian coast Guard, ICGS Arnvesh, was commissioned at which port of India?
Ans. Visakhapatnam

Ques 18. Which country will host the eighth annual summit of BRICS, from October 15-16, in 2016? 
Ans. India

Ques 19. Who is the incumbent Chief Election Commissioner of India?
Ans. Syed Nasim Zaidi

Ques 20. Narsingh Pancham Yadav, who qualified for Rio Olympics 2016, is associated with which sport?
Ans. Wrestling

Ques 21. Who among the following won the Laadli Media and Advertising Award for Gender Sensitivity 2014-2015?
Ans. Aruna Gali 

Ques 22. Recently, which State government has developed a mobile app to monitor the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme? 
Ans. Karnataka 

Ques 23. Recently, India entered into an agreement with which country, to supply 100 megawatt of electricity in return for 10 gigabits per second internet bandwidth? 
Ans. Bangladesh

Ques 24. Kamarajar Port is situated in which state of India? 
Ans. Tamil Nadu

Ques 25. Swayam Shikshan Prayog (SSP) is an organisation which aims to:
Ans. promote empowerment of women 

Ques 26. According to 2014-15 economic survey, which state of India holds the top position in terms of investment in manufacturing sector?
Ans. Odisha 

Ques 27. Desert city of Palmyra, which has been recently captured by ISIS, is in which country?
Ans. Syria 

Ques 28. Who is the author of the novel “That Long Silence”?
Ans. Shashi Deshpande 

Ques 29. What does BEPZA stands for? 
Ans. Bangladesh Export Processing Zones Authority

Ques 30. ‘Shuklaphanta Wildlife Reserve’ is located in which country? 
Ans. Nepal

Ques 31. Who has been appointed as the Chairman of Central Administrative Tribunal (CAT)?  
Ans. Permod Kohli

Ques 32. ICGS Arnvesh has been commissioned by the Indian Coast Guard in which state?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 33. Who has been appointed as an Asia-Pacific member of the International Coordinating Committee Bureau of NHRI-ICC?
Ans. HL Dattu

Ques 34. Johan Cruyff, who died recently, was a football legend of which country?
Ans. Netherlands 

Ques 35. Who has won the 2016 FIFA Interactive World Cup (FIWC)?
Ans. Mohamad Al-Bacha

Ques 36. Which of the following countries have recently become dialogue partners of Shanghai Cooperation Organization (SCO)?
Ans. Nepal and Azerbaijan

Ques 37. The United Nations World Meteorological Day (WMD) is observed on which date?
Ans. March 23 

Ques 38. Which is the India’s oldest paramilitary force?
Ans. Assam Rifles

Ques 39. What is the theme of the 2016 World Down syndrome Day?
Ans. My friends, My Community 

Ques 40. The World Tuberculosis Day (TB) is observed on which date?
Ans. March 24 

Ques 41. Which country has recently signed refugee deal with European Union?
Ans. Turkey

Ques 42. Who has won 2016 Men’s Singles BNP Paribas Open tennis tournament?
Ans. Novak Djokovic

Ques 43. Who has been chosen for CV Kunhiraman Literary Prize, recently?
Ans. M Sukumaran

Ques 44. The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed on which date?
Ans. March 21

Ques 45. hat is the theme of the 2016 World Water Day (WWD)?
Ans. Better Water, Better Jobs 

Ques 46. The World Poetry day is observed on which date?
Ans. March 21

Ques47. The 2016 BRICS Summit will be held in which state of India?
Ans. Goa

Ques 48. The 2016 International Abilympics (IA) has started in which country?
Ans. France

Ques 49. Who has won the 2016 Hero Indian Open golf title?
Ans. SSP Chawrasia

Ques 50. The Palatana thermal power project is located in which state?
Ans. Tripura

For any query, kindly comment…

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com